Tidligere elever savner maten
Foto: Molde folkehøgskole

Tidligere elever savner maten

Når skoleåret er over, legger ikke kjøkkenlederen ved Molde folkehøgskole beina på bordet. For da begynner alt det andre. – Jeg liker at jobben er så variert, sier Ann Sølvi Risnes Hol.

Månedens kokk: Ann Sølvi Risnes Hol

Kjøkkenleder ved Molde folkehøgskole

Hvorfor jobber du på Molde folkehøgskole?

Jeg har tidligere jobbet på hotell, delikatessebutikk og sykehus for å nevne noe. Etter å ha jobbet på bakeri i mange år, fikk jeg lyst på større utfordringer. Jeg begynte her på skolen i 1998, og i disse 23 årene har jeg ikke angret et sekund.

Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker at jobben er så variert, samtidig som det er mye rutine: Fra skoleåret med fantastisk flott ungdom i tunet og i matsalen, og til sommerdriften med diverse arrangement som barneskoleavslutninger, kurs, kretsmøte og selskaper. I tillegg kjører vi noen uker som vandrerhjem med frokost for mange trivelige gjester. Så man kan trygt si at ingen dager er like.

«Honning og litt sitron gjør underverker»

Hva er ditt beste kokkeknep?

På hjemmebane sier datteren min at det blir best når jeg dropper oppskrift. Bruk det du har tilgjengelig av ingredienser. Bruk krydder og smak underveis. Husk at det er lettere å tilsette mer enn å fjerne krydder og salt. Honning og litt sitron gjør underverker. Og – hjemme kan vi dampkoke grønnsakene.

Hvilken matrett er en sikker suksess blant dine elever?

Kort og godt: Taco og lasagne.

Hva betyr ordet bærekraft i jobben din?

Her betyr det å bruke rester, planlegge menyen fram i tid så det blir større volum på varelevering, og oppfordre elever til ikke å kaste mat. Og mer: Bruk matboks ved nistesmøring, én vegetardag hver uke, reduser kjøttmengden og tilsett mer grønnsaker og bønner i diverse retter.

Hvilket gode minne fra kjøkkenet vil du aldri glemme?

Jeg har mange gode minner, for eksempel når elevene kommer inn i matsalen og ser at det er tapas på menyen. Eller når de får servert tre-retters middag med personalet som servitører.


Har også et godt minne fra mitt første sommerarrangement på skolen. Vi serverte spekemat og potetsalat i skogen, hadde med store trau som var lånt fra museet og la opp maten mens vi ventet på gjestene. Det gikk kjempefint, men jeg måtte holde tilbake latteren da gjestene kom fra skogstur i lakksko og dress. Jeg har også gode minner fra elever som har sendt postkort og fortalt at de savner all maten de fikk servert.

«Fantastisk flott ungdom i tunet og i matsalen»

Unnskyld, men hvilken av kjøkken-tabbene dine er det vanskelig å glemme?

Jeg husker godt da alle grønnsakene deiste i gulvet rett før servering i et selskap. Måtte koke nytt i all hast. Husker også at 10 liter kaffe fløt på gulvet fordi kranen sto åpen under trakting.

Til sist – fortell hva du er spesielt opptatt av for tiden?

Vi gleder oss til at vi snart har på plass en ny buffet i matsalen som har plass til både kald og varm mat. Er også opptatt av å finne nye vegetar-retter samt å bli et mer bærekraftig kjøkken. Følge mattrenden og servere det som er populært, men samtidig næringsrik mat.