Vaffelgutta sin vaffelrøre nå i salg hos ASKO
Foto: Vaffelgutta

Vaffelgutta sin vaffelrøre nå i salg hos ASKO

Vaffelrøre på slump ble en frivillig organisasjon med over fem hundre frivillige. Nå satser de på egen vaffelrøre og å få arbeidsledige tilbake i jobb.

Publisert: 01.09.2020 - Oppdatert: 23.05.2022

Fra kos til vaffelutdeling

Noen kompiser skulle lage vafler en kald februarkveld i 2014 og deres sterkeste side var ikke matlaging, så 3 liter vaffelrøre ble i overkant mye. De bestemte seg for å steke opp resten, smøre på favoritt pålegget og sykle ut i Oslos gater og dele ut vaflene. Det hele ble en veldig hyggelig opplevelse og de bestemte seg for å opprette en Facebook gruppe og inviterte venner til å være med. Siden har organisasjonen vokst til å bli over 500 frivillige og vaffelutdeling hver mandag. – Vårt ønske er å ta med alle de gode assosiasjonene og kjærligheten vi selv har opplevd over en vaffel og gi det tilbake til de som trenger det aller mest, sier Marius Skavås, daglig leder i Vaffelgutta AS.

98 000 utenfor arbeidslivet

Vi har nå startet Vaffelgutta AS som skal jobbe for å skape arbeidsplasser for de som av ulike årsaker har havnet utenfor arbeidslivet. Vi tror på det å gi mennesker en ny sjanse og at det er mange med mye potensiale som ikke får vist dette. I 2018 var det 98 000 som stod uten for arbeidslivet og det er altfor mange, understreker Marius.

Vaffelgutta har store ambisjoner. Første steg var at ASKO Servering skulle ta deres egen vaffelrøre inn i sitt sortiment. Fra februar 2019 er spannet med vaffelrøra i salg hos ASKO. Overskuddet fra salget går til arbeidsplasser, lønn og drift av organisasjonen.

Dette vil bidra til at de kan stå på egne ben, da de i dag er avhengig av frivillige gaver fra private og bedrifter, samt støtte fra Innovasjon Norge. - Vi ønsker at det skal være lett å bidra, så nå kan alle virksomheter som kjøper vaffelrøre i dag, bytte til vår, samtidig som de tar et samfunnsansvar. Jeg mener det er den letteste og mest smakfulle måten å vise at én bryr seg. Vi har fått en veldig god avtale med ASKO, så røra er absolutt konkurransedyktig, understreker Marius.

Vaffelguttas Foodtruck

I tillegg har Vaffelgutta et samarbeidsprosjekt med ÅS videregående skole som bygger sin egen Foodtruck. Tanken er at den skal leies ut til forskjellige arrangementer, hvor salg av vafler, is fra Kulinaris og kaffe er på menyen. Blir det en suksess, ønsker de at Foodtrucken skal stå fast i Oslo.

– Vi ønsker å være et springbrett ut i arbeidslivet og håper at våre samarbeidspartnere kan bli deres neste arbeidsgiver.

De har også andre prosjekter på gang som Vaffelgutta mener vil skape enda flere arbeidsplasser, men ifølge Skavås er det for tidlig å snakke om. De skal i disse dager teste ut et konsept som de tror hele Norge vil være interessert i og oppfordrer alle til å følge de på Facebook eller Instagram.

«Waffel Guys»

Da kona til Peter Levi Skogvang, som var med å starte opp Vaffelgutta, fikk jobb i UN Women, kom ideen om å flytte etter og starte den frivillige delen i New York. I disse dager starter organisasjonen vaffelpressa i storbyen hvor det er registrert over sekstitre tusen hjemløse. Vaffelgutta håper å kunne være med på å spre litt hverdagsglede og det kanskje under navnet Waffel Guys. Foreløpig er navnet ikke satt, men de opplever allerede stor interesse for planene.

– Et sted i New York hvor det kan være aktuelt å starte vaffelpressa er på Trygve Lies Plaza i nærheten av FN-bygningen. Stedet er oppkalt etter FNs første generalsekretær Trygve Lie. I området oppholder det seg flere hjemløse, ettersom det er en stor byggeplass i nærheten med stillaser osv. Det er også en fin symbolikk, nemlig at Vaffelgutta leverer «Sjømannskirke-vafler» til hjemløse i New York ved en «norsk» plass rett utenfor FN-bygningen, forteller Peter Levi Skogvang.