Nye møbler fra Norengros til nyoppusset menighetsal
Foto: Norengros

Nye møbler fra Norengros til nyoppusset menighetsal

Mange av ukas aktiviteter i Lillestrøm kirke skjer i menighetsalen. Rommet trengte sårt en oppussing og da menigheten mottok en arv, fikk de muligheten til å pusse opp en velbrukt menighetssal.

Publisert: 31.08.2020 - Oppdatert: 17.01.2023

Menigheten byttet ikke bare ut møblene

De gjorde en totalrenovering av rommet og i tillegg ble sakristiet pusset opp. Menighetsalen ble «snudd», slik at man nå kommer inn i salen bakerst, og ikke rett i fronten som tidligere. Og man fikk satt inn et kjøkken, siden hovedkjøkkenet ligger i kjelleren. Arbeidet startet med en prosjektgruppe ledet av sokneprest Hallvard Olavsson Mosdøl. Gruppa besøkte Notodden kirke – en kirke som er tegnet av de samme arkitektene, Dagfinn Morseth og Mads Wiel Gedde og er bygd etter basilika-stilen. Et annet ønske på lista var å tilbakeføre menighetsalen til det opprinnelige og med tilsvarende veggfarge, som det var på 1930-tallet. Prosjektgruppa var da i dialog med Riksantikvaren, siden kirken har vernestatus.

Kjøkkenet og veggene i samme farge

Den som tok på seg arbeidet med å lede prosjektet til ferdig resultat, var Wiggo Berggren. Wiggo har god kjennskap til menigheten sine mange aktiviteter og har en flere roller i menigheten, blant annet medlem av diakoniutvalget, huskomitéen og menighetsrådet. Oppussingen ble gjort av et lokalt firma på Lillestrøm.

"For meg som prosjektleder var det viktig å ta vare på helheten, slik at alt skulle stå i stil til hverandre, både med menighetsalen, tårnfoten og sakristiet."

Fargen på kjøkkenfrontene ønsket vi å få mest mulig lik den nye veggfargen, slik at kjøkkenet ikke skulle bli så dominerende i rommet. Kontordelen i sakristiet har vi flyttet inn i et lite siderom, slik at sakristiet fremstår mer stilrent og ikke så rotete. Det nye sakristiet blir brukt til utvalgsmøter, samtaler med mennesker i ulike livssituasjoner, som blant annet sorgsamtaler og dåpssamtaler. Det er jo mye hyggeligere å komme inn i et rom hvor det ser ryddig og pent ut, påpeker Wiggo med et smil.

Hyggeligere å invitere folk inn

Prosjektleder Wiggo Berggren gleder seg over at den nye menighetsalen har fått større fleksibilitet og nytt kjøkken. – Vi har fått en løsning som er mye mer brukervennlig. Vegger er malt, gulvet er byttet ut. Vi har fått nytt elektrisk anlegg med demping av alle lysene. Nye møbler er kjøpt inn og også selskapsservise til 50 personer. Så her er det klart for utleie, spesielt på fredager og lørdager, sier Wiggo.

Møbler fra Norengros med Knif-priser

Slitesterke stoler stod på ønskeliste, som var lette å flytte på og å vedlikeholde, samt kunne stables. Møblene er kjøpt hos Norengros med Knif-priser. Valget falt på HOWE og er møbler av god kvalitet. Oppsettet på rommet kan lett endres, siden det er kjøpt inn flere stoler og bord, Prosjektgruppa fikk gode innspill fra Norengros, og er godt fornøyd med samarbeidet. Ida Fordal Larsen hos Norengros syns også dette var et morsomt prosjekt å jobbe med. Prosjektet fikk noe budsjettoverskridelse, men menigheten prøvde å spare inn der det var mulig. Gulvet i sakristiet ble slipt og lakkert på nytt. En liten viktig detalj er mørkleggings-rullegardiner til alle vinduene, slik at når projektoren er i bruk, kan rommet mørklegges. Innerst i lokalet, i tårnfoten er det blitt en egen lekekrok med puter og teppe som står i stil til resten av salen og brukes blant annet til babysang og mindre samlinger.

Gamle messehagler vises frem

Sokneprest Hallvard forteller at noe av det viktigste for ham, var å få kjøkkenet opp og at det ble en helhet, både i menighetssalen og i sakristiet. – I sakristiet satte vi blant annet inn et nytt glasskap, der messehagler som ikke lenger brukes vises fram. Her følger vi kirkeåret og nå er vi i den grønne perioden. Det som er litt artig med disse gamle messehaglene er at de er gitt som gaver og det står en liten tekst inni. Istedenfor å legge de bort, syns vi det er gøy å vise de frem her.

Kjelleren – et ubrukt areal

Neste prosjekt som står på ønskelista er å gjøre noe med kjellerlokalet som er under menighetsalen. – Arealet er ikke tatt i bruk, så her det uante muligheter og kan brukes til noe vi ikke får til i dag, sier sokneprest Hallvard og prosjektleder Wiggo med stor entusiasme.