Når verdiene betyr noe

Når verdiene betyr noe

Anders Lindaas vil skape opplevelser. Og begeistring. «Ikke vær redd for endringer, de skaper energi,» sier han.

Månedens kokk: Anders Lindaas

Kjøkkensjef på Ammerudhjemmet i Oslo (Kirkens Bymisjon)

Hvorfor jobber du på Ammerudhjemmet?

Ammerudhjemmet er et sykehjem og kultursenter som eies og drives av Kirkens Bymisjon.  Her sier vi at vi «ønsker at våre brukere, ansatte, frivillige og naboer skal oppleve trygghet, verdighet, utvikling og samhold gjennom et kvalitativt godt tilbud og et raust fellesskap». Disse verdiene er godt å jobbe etter og harmonerer med det jeg står for.

Hva liker du best med jobben din?

Det er uten tvil i møte med våre gjester og brukere. Skape gode matopplevelser som skaper begeistring og ikke minst at de føler seg sett, er det som gir dagen mening. Men jeg må også trekke frem at jeg er veldig heldig med å være beriket med flotte kollegaer fra gulv til tak.

«…beriket med flotte kollegaer fra gulv til tak»

Hva er ditt beste kokkeknep?

Jeg har jobbet som kokk i mange år og ikke minst i mange ulike type kjøkken. Det har gjort meg til den kjøkkensjefen jeg er i dag. Jeg er allsidig, og jeg finner alltid gode løsninger i godt samarbeid med dyktige kollegaer. Ikke være redd for endringer, de skaper energi og motivasjon til å mestre.

Hvilken matrett er en sikker suksess blant dine pasienter/gjester?

Hos oss er enkel og god husmannskost, barndommens mat det som skaper mest glede. Og en sikker vinner er når vi serverer deilige kjøttkaker i brun saus med poteter, kålstuing eller ertepurè. Men matgleden er også stor når vi har serverer mer kontinentaler retter, og da spesielt mat fra rundt Middelhavet.

Hva betyr ordet bærekraft i jobben din?

Først og fremst er vi opptatt av kortreist mat og da servere mat som er i sesong. Vi er opptatt av å bruke riktige verktøy som for eksempel Aivo/Matilda for å kunne levere riktig mengde mat til rett bruker. På den måten bidrar vi både på bunnlinjen og for klimaet ved å minske matsvinnet betydelig.

Hvilket gode minne fra kjøkkenet vil du aldri glemme?

Har ikke et konkret minne jeg vil trekke frem, men det må være det samholdet som er blant kokker og den gode respekten vi har for hverandre. Når du gir, så får du så mye tilbake.

«…bidrar både til bunnlinjen og for klimaet ved å minske matsvinnet betydelig»

Unnskyld, men hvilken av kjøkken-tabbene dine er det vanskelig å glemme?

Man gjør dessverre mange feil gjennom sitt yrkesliv, jeg må vel nevne en svært kjedelig sak, hvor jeg hadde bestilt reker til et felles selskap for ansatte her, der jeg i tillegg var invitert. Jeg hadde bestilt i god tro fem kartonger reker, som jeg gikk utfra var femkilos-kartong, det viste seg i etter kant at var trekilos-kartong. Det var ikke mye matsvinn etter den festen.

Til sist – fortell hva du er spesielt opptatt av for tiden?

For meg vil gjesten alltid ha mitt hovedfokus, og vi jobber alltid for å bli bedre og nå nye mål. Kan nevne at Kirkens Bymisjon mange kjøkken samarbeider tett i et pågående og spennende prosjekt med søkelys på kvalitet og kostnadskontroll. Veldig morsomt, inspirerende og lærerikt å få være med på.

Månedens kokk

Månedens kokk

Bli kjent med hvordan kokkene i de forskjellige KNIF-virksomhetene har sin arbeidsdag og hva de setter pris på i et arbeid som gir mye glede.

Les mer her

Ammerudhjemmet legges ned

Intervjuet med Anders Lindaas ble gjort før Ammerudhjemmet fikk vite at Sykehjemsetaten i Oslo kommune legger ned institusjonen fra årsskiftet. Nedleggelsen kom overraskende på både beboere, ansatte og de som har drevet sykehjemmet i 50 år, Kirkens Bymisjon. Les mer her.