Har ikke tid til å kjede seg

Har ikke tid til å kjede seg

Hvilken jobb velger den som ønsker variasjon? Håvard Strømsodd ble kokk og kjøkkensjef med personalansvar. Og innkjøpsansvarlig. Og vaktmester.

Månedens kokk: Håvard Strømsodd

Kjøkkensjef og serviceleder på rehabiliteringssenteret Unicare Fram

Hvorfor jobber du på Unicare Fram?

Først og fremst fordi jeg elsker å kunne tilby god næringsriktig mat til pasienter i sårbare situasjoner. I tillegg er Unicare Fram en fantastisk organisasjon som gir meg stor frihet innenfor gitte rammer og med gode muligheter for stor påvirkningskraft i det daglige arbeidet. Jeg er også engasjert av Unicare sentralt for å jobbe med fremtidens servicetjenester for alle enheter innenfor område rehabilitering, en jobb som er veldig interessant og lærerikt

Hva liker du best med jobben din?

Jeg liker at det er store variasjoner i arbeidsoppgaver – arbeidsdagen min blir aldri kjedelig. Ikke er jeg kun kokk – jeg er også vaktmester, innkjøper og personalansvarlig for 18 medarbeidere. Ingen dager er like når jeg har ansvar for hele driften. Å gi en god matopplevelse til hver enkelt pasient og se hva det betyr i hele rehabiliteringsprosessen, det er en meningsfull oppgave!

«Stol aldri på en mager kokk.»

Hva er ditt beste kokkeknep?

Stol aldri på en mager kokk, og bruk alltid de beste råvarene av god kvalitet – uansett om du lager alt fra grunn eller får litt hjelp av industrien. Jeg kan gjerne bruke halvfabrikata som en god base. I dag tilbys det utrolig mye bra kvalitetsprodukter – for eksempel karbonader fra Matbørsen som har en fantastisk god smak og konsistens. Man klarer nesten ikke å lage de like gode selv. Så lager jeg en god hjemmelaget saus og godt tilbehør. På denne måten sparer man både tid og penger, men det er veldig viktig at kvalitet alltid er grunnlaget for oppskriften.

Hvilken matrett er en sikker suksess blant pasientene?

Farsekaker med brun saus, ertestuing, tyttebær og kokte poteter – det er en stor suksess hos alle pasientene. Vi har pasienter fra 18 til 100 år. Når helgen kommer, ønsker de fleste seg lasagne, pizza eller burger med godt tilbehør og gode smaker. Pasientene våre er veldig opptatt av smak, men dessverre reduseres smakssansene med årene. Derfor er gode smaker veldig viktig. Vi serverer alltid to middagsretter hver dag med tanke på dietter man må ta hensyn til. Dette bidrar til variasjon og gir valgmulighet for pasientene.

Hva betyr ordet bærekraft i jobben din?

Alt som gir god helse og livskvalitet er bærekraft for meg. Vi må ha ansvarlig forbruk og produksjon av næringsriktig mat til beste både for mennesket, dyrene og kloden vår. Ikke minst livet i havet. Her ser vi at målene kun kan oppnås ved samarbeid.

Hvilket gode minne fra kjøkkenet vil du aldri glemme?

Jeg stilte opp i bunad på julaften klokken 17.00 for å lese juleevangeliet, dele ut julegaver og spise julemiddag med våre pasienter som av behandlingsmessige årsaker ikke kunne reise hjem til sine familier. Den takknemligheten jeg mottok fra pasientene vil jeg aldri glemme. Slike øyeblikk er med på å gjøre min arbeidsdag og jobb meningsfull.

«Alt som gir god helse og livskvalitet er bærekraft for meg.»

Unnskyld, men hvilken av kjøkken-tabbene dine er det vanskelig å glemme?

Da jeg måtte helle ut 80 liter grøt fordi jeg glemte å sette på røreverket på steamkjelen under produksjon. Grøten ble som svart asfalt og kunne ikke brukes. Så da måtte jeg kaste meg rundt og lage pannekaker istedenfor.

Til sist – fortell hva du er spesielt opptatt av for tiden?

Hele Unicare skal miljøsertifiseres, og vi er derfor i gang med et stort prosjekt som Knif Innkjøp bistår oss i. Det er mange spennende prosesser og nå jobber vi mest med å velge riktige produkter og leverandører i forhold til våre mange ønsker og kravene til sertifiseringen.

 

Og helt til sist – jeg vil alltid være opptatt av å tilby våre pasienter gode matopplevelser og kvalitet i form av høyt kjøtt- og fisk-innhold og gode smaker. Og jeg gleder meg til normal drift så vi igjen kan lage flotte buffeter med fargerike og smakfulle grønnsaker, fine farger gir innbydende måltider og ikke minst vekker det pasientens appetitt.

Bli kjent med hvordan kokkene i de forskjellige KNIF-virksomhetene har sin arbeidsdag og hva de setter pris på i et arbeid som gir mye glede.

Les mer her

Kontakt Knif Innkjøp

Jan Tore Risdal, Knif Innkjøp

Jan Tore Risdal, Knif Innkjøp

Leder Salg og Storhusholdning
40 40 59 94 Epost ikon